Aktuella Miljöfrågor

Krav på miljögodkänd båt för hamnplats

Danderyds båtklubb har infört krav på att båten skall vara miljögodkänd för att kunna ha sin plats i vår båtklubb. Detta är ett led i klubbens aktiva miljöarbete och innebär att en medlem måste kunna visa att båten uppfyller gällande krav. Vår definition av en miljögodkänd båt är enligt nedan:

Danderyds Båtklubbs definition av en miljögodkänd båt är båt som inte är bottenmålad eller båt som är bottenmålad och genomgått XRF-mätning och där resultatet av mätningen ligger inom ramen för godkända gränsvärden avseende miljöfarliga ämnen och som har intyg på detta från certifierad kontrollant. 

Båtbottentvätt och toatömning nu också i Stocksunds hamn

Båtägare i Danderyd med omnejd kan slippa måla sina båtar med giftiga båtbottenfärger och istället bottentvätta båten i Stocksunds hamn. Dessutom kan båtens toatank enkelt tömmas i hamnens toatömningsstation istället för i havet. Två åtgärder som gör båtlivet enklare och som dessutom samtidigt kraftigt bidrar till en bättre havsmiljö. Läs mer nedan:

Bottentvätta istället för bottenmåla

Närmaste båtbottentvätt är www.batbottentvattenstocksund.se . Båtbottentvätten i Stocksund drivs numera av Marina läroverket och har betydligt ökad tillgänglighet jämfört med tidigare år, mycket professionellt skött.


Övriga båtbottentvättstationer i Sverige finns listade på www.batmiljo.se  

Töm båttoan iland

Från och med den 1 april 2015 är det förbjudet att tömma toatanken rätt ut i sjön. Istället ska tanken tömmas vid en toatömningsstation i land så att avfallet kan tas om hand i reningsverken. Förbudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar gäller i hav, sjöar och vattendrag. Det gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta. Hela Sveriges sjöterritorium omfattas.

Toalettsug, finns vid lilla “sjösättningsbryggan” (mellan brygga 3 & 4) i anslutning till varvsplan. Därutöver finns närmaste toalettsug i Stocksund placerad vid Stocksunds båtklubb/Marina läroverket i Stocksunds hamn.  Se karta här Google Maps

Läs mer

Här kan du läsa Danderyds Båtklubbs hela miljöplan.

För mer information och kontakt: Danderyds Kommun, www.danderyd.se, se kontaktlänk under “Båtar och Hamnar”